Historie

008opa Antoon jpeg-3

 

De Van der Donk sigarenfabriek is in 1919 opgericht door dhr A.W. Smits onder de naam “Sigarenfabriek Havana”.

Hij had het vak geleerd bij de oudste sigarenfabriek van Culemborg, n.l. “de Cadena”, waarna hij als zelfstandig sigarenfabrikant verder ging.

Het was zijn droom om zijn sigaren in het topsegment van de sigarenmarkt  te laten behoren.

 

 

J.J. van der Donk

 

Het bedrijf groeide in de eerste 15 jaar door naar 14 personeelsleden die ieder hun eigen specialisatie hadden binnen het sigarenvak. In het begin werd er geleverd aan zo’n 15 sigarenwinkels maar naar verloop van tijd concentreerde de verkoop zich steeds meer naar 1 speciaalzaak in Den Haag.  Via zaak werden de sigaren o.a. verkocht aan ambassades, politici en het koningshuis.

Tijdens de 2e wereldoorlog kwam de productie stil te liggen vanwege het stilvallen van de aanvoer van tabak. Na de oorlog werd de productie hervat en in 1946 werd de goede naam van de sigarenfabriek bekroond. Het hof verzocht sigaren te leveren voor het staatsbanket dat door koningin Wilhelmina werd aangeboden aan Sir Winston Churchill.

 

R.W.A.

In 1941 trad de toen 14 jarige J.J. van der Donk in de voetsporen van zijn pleegvader, dhr.  Smits. In 1955 werd hij compagnon en in 1965, na het overlijden van dhr.  A.W. Smits, nam vader van der Donk het bedrijf over.

Pas midden jaren 70 kreeg de fabriek zijn huidige naam:  “Van der Donk sigaren” en groeide het aantal winkels dat de sigaren verkocht gestaag door tot zo’n  50 speciaalzaken in Nederland.

Dhr. R.W.A. van der Donk is sinds 1977 de huidige generatie die dezelfde principes als zijn voorgangers belangrijk acht. Dat wil zeggen, kwaliteit en exclusiviteit staan hoog in het vaandel!